1 Recept za umak koji će probuditi sva vaša čula
Recept za umak koji će probuditi sva vaša čula
Planirate intimni obrok za dvoje uz sveće i vino? Želite da oduševite partnera svojim kulinarskim umećem i samopouzdanjem u kuhinji? Ništa lakše. Neodoljiv, jednostavan recept za ukusan umak koji možete kombinovati uz sve ukuse Prima Grissina, očaraće vašu dragu osobu, a vas spasiti dugotrajnog stajanja u kuhinji. Uz to, prenećemo vam par trikova za dekoraciju i prezentaciju obroka, kako bi vaš aranžman bio na nivou najluksuznijeg restorana. Ali prvo, da se pozabavimo umakom. 

Jednostavni humus umak

Znate li šta je humus? Reč je o izuzetno zdravom umaku koji možete koristiti i kao namaz za tost. Humus se pravi od leblebija, namirnice koja ima gotovo duplo više gvožđa od mesa. Uz to, leblebije su bogate vitaminima i cinkom. 

Za pripremu humusa trebaju vam:

Leblebije (možete ih sami skuvati ili kupiti konzervirane da uštedite vreme)
Tahini pasta 
Sok od limuna
Svež beli luk
Kim i so
Maslinovo ulje

Ključ cele pripreme jeste u redosledu namirnica koje stavljate u blender. Količine nismo naglasili, jer zavise od količine smese koje želite da pripremite, a razmera zavisi od vašeg ukusa. Zato savetujemo da probate umak više puta u toku pripreme, kako biste postigli aromu koja se vama najviše dopada. Za više svežine dodaćete više limunovog soka, po želji stavićete više ili manje belog luka, za suptilniju ili jaču aromu. 
Redosled pripreme je sledeći: u blender prvo stavljate tahini pastu i limunov sok, i to blednate otprilike jedan minut. Dobićete savršeno kremastu bazu, a zatim dodajete ostale sastojke po kom god redosledu želite. Bitno je samo da se smesa blenda ceo minut, nakon svakog dodatog sastojka. Na kraju, jedan mali trik za savršeno penušav sos: dodajte malkice hladne vode dok blender još uvek radi. Rezultat je bogata, glatka pasta na kojoj bi vam i profesionalci pozavideli. A sada: serviranje!

Kako da servirate obrok poput luksuznih restorana

Verovali ili ne, i ovde je ključ u jednostavnosti. Nećete praviti švedski sto za intimnu večeru za dvoje. Najbolji način da prezentujete namirnice jeste na dasci za serviranje. Pritom, vodite se idejom jednostavnosti. Odaberite par kvalitetnih namirnica i komplementarno vino, te poslužite sa domaćim umakom kao zvezdom večeri. Ako želite da se poigrate sa aranžmanom, obmotajte režnjeve pršute oko Prima Grissina i sve zajedno umačite u sos, kako bi se svi ukusi prožimali. Drugi interesantan način za serviranje jeste da naseckate sir na kockice i nabodete ga na Grissine umesto čačkalica. Ako niste sigurni da li da odaberete parmezan, mocarelu ili gorgonzolu, pročitajte naše savete za pripremu savršene zakuske

Podsećamo vas, bonton nalaže da meso bude servirano tako da bude najbliže gostu, a rotacija platne za serviranje vrši se sa leve na desnu stranu. Nadamo se da će vam ovi trikovi za serviranje biti od koristi, a sigurni smo da će Prima Grissini obezbediti dodatan užitak. Prijatno!