1 Savršeno za vas dvoje: sladoled od tamne čokolade i Prime sa kikirikijem
Savršeno za vas dvoje: sladoled od tamne čokolade i Prime sa kikirikijem
Da li ste pripremili nešto slatko za vikend? Da li vam treba novo rashlađenje za vaše posebno letnje veče, uz film? Ili dok čekate duboku noć na terasi, u tišini?

Donosimo jedan recept za koji potajno verujemo da će biti na vrhu liste vaših omiljenih poslastica. Ukus tamne čokolade ne može da se zaobiđe kakva god hrana da je u pitanju, kolač, torta ili sladoled. Ukoliko je malo više gorka, time još bolje, biće odlična uz kafu. A kada se pomeša zajedno sa Primom od kikirikija da bi se napravio sladoled, pronađena je vrhunska kombinacija. Zbog toga je recept za sladoled koji ćete pročitati jedno od rešenja kojem smo najviše privrženi, kako zbog jakog ukusa tamne čokolade, tako i zbog hrskavosti štapića. 

Odaćemo vam još jednu malu tajnu: najlepši je kad se podeli u dvoje!

Priprema traži malo više vremena, jedno slobodno popodne, ali se isplati! Za ovu slatko-slanu kombinaciju potrebno vam je:

200g tamne čokolade (naš predlog je Menaž čokolada zbog visokog procenta kakaa i odlične gustine)
2 šolje mleka
šolja slatke pavlake
pola šolje šećera
¼ šolje braon šećera
¼ šolje slatkog kondenzovanog mleka
3 kašike kakaa u prahu (poželjno da je obrađen “Dutch” metodom)
prstohvat soli
2 kašičice ekstrakta vanile
pola šolje što kremastijeg putera od kikirikija
¾ šolje usitnjenih Prima štapića od kikirikija, te veličine da zadrže hrskavost pri degustaciji

Još malo Prime i putera od kikirikija na vrhu smese, po izboru i želji.

Način pripreme:

Pre nego što počnete da pravite smesu za sladoled, u veću posudu zaledite vodu tako da iznad nje možete da postavite vrelu smesu kada je napravite, da se rashladi. Potrudite se da prethodne večeri ostavite posudu vašeg aparata za sladoled u frižider, kako bi bila na adekvatnoj temperaturi kad se bude koristila.

U vatrootpornu posudu prespite šolju mleka i dodajte čokoladu. U veću šerpu uspite vodu i stavite da proključa, posle ključanja isključite šporet i iznad vode stavite manju posudu sa mlekom i čokoladom. Mešajte povremeno i sačekajte da se čokolada otopi. U drugu šerpu uspite drugu šolju mleka, kondenzovano mleko, slatku pavlaku, šećer, ekstrakt vanile, malo soli i kakao u prahu. Pustite da se krčka na umerenoj/većoj temperaturi, potom smanjite temperaturu i ostavite minut dva, uz povremeno mešanje, sve dok ne dobijete glatku kremastu masu. Proverite da li se čokolada u drugoj posudi otopila.

U više navrata prespite smesu iz druge posude u prvu, sve dok se potpuno ne sjedine. Ukoliko vam se čini da je potrebno da procedite smesu, prelijte sjedinjine smesu preko cediljke u drugu posudu. 

Postavite posudu sa sjedinjenom smesom iznad zaleđene posude i ostavite je oko 30 minuta da odstoji, uz povremeno mešanje. Prespite smesu u posudu aparata za sladoled i uključite ga na otprilike 20 do 25 minuta, pred kraj upotrebe aparata postepeno prelijte polovinu putera od kikirikija i dodajte usitnjene Prima štapiće od kikirikija, ali pripazite da se smese ne pomešaju previše, već da dobijete novi sloj preko prvobitne mase sladoleda. Pronađite posudu u koju možete da odložite sladoled u ledenu komoru frižidera, da odstoji na 4 sata. Pre nego što je odložite dodajte preostali puter od kikirikija i dodajte još Prima štapića od kikirikija.

Prijatno! :)

A da biste leto još više zasladili predlažemo lagane letnje poslastice o kojima smo već pisali ‒ Primu sa limunom i čokoladom i Prima kuglice sa puterom od kikirikija.

Recept je adaptiran na osnovu verzije o kojoj je pisala veoma inspirativna stranica “Spice in my DNA”.