Somelijerske tajne: pravo vino uz večeru za dvoje
Planirate intimnu večeru samo za vas i partnera? Kao što već znate, ključna stvar za svaki događaj koji planirate, jeste da pogodite pravu atmosferu. Da biste se pokazali kao profesionalac, komplikovani stoni aranžmani i obrok od pet jela nisu neophodni. U našim prethodnim tekstovima, možete naći savete kako da pripremite brzu i ukusnu zakusku koja će u vaš dom uneti duh najfinijeg restorana, kao i recept za umak koji će probuditi sva čula. Naši recepti sjajno se kombinuju uz vaše omiljene Prima Grissine, na vama je samo da odaberete vino po želji. 

Ako bismo morali samo jedan sastojak da izdvojimo kao neizbežan deo romantične večere, to je svakako vino. Pažljivo odabrano vino, koje je savršen pratilac brižljivo serviranih namirnica, preneće svaki obrok na viši nivo. 

Kako odabrati pravo vino?

Kako biste odabrali savršeno vino uz obrok, potrebno je više stvari uzeti u obzir. Jedno od prvih pitanja koje trebate postaviti sebi jeste: koliko je vaš gost iskusan poznavalac vina? 

Ako vaš gost nema preterano razvijeno iskustvo sa vinima, neće moći da oseti suptilne razlike među vinima iste sorte koje potiču iz različitih regija. Ako nema nimalo iskustva, teško ćete objasniti razliku između flaše običnog vina i nekog baš posebnog. Poznavanje ukusa vašeg gosta znatno će vam olakšati odabir, ali u slučaju da niste sigurni, preporučujemo da imate pri ruci jedno belo i jedno crveno vino koje će pokriti najširi spektar ukusa. U slučaju da vaš gost, primera radi, ne preferira crveno vino, imaćete spremnu alternativu.  

Sledeći korak u odabiru uslovljen je samom hranom. Intenzitet jačine obroka i jačine vina moraju biti kompatibilni, jer će u suprotnom jedan ukus nadvladati drugi. Kako težite da ostvarite pravu simfoniju ukusa, bitno je da vodite računa o jačini pića koje servirate. Osnovne somelijerske smernice koje se tiču usklađivanja obroka i vina nalažu sledeće: bela vina treba upariti sa predjelima i dezertom, a crvena vina sa glavnim jelom. Ako se nađete u nedoumici, uvek treba imati u vidu da lakši obroci zahtevaju belo vino, a teži obroci crveno. Vina sa kiselkastim notama treba upariti uz jela sa citrusnim aromama - šampanjac, rizling, Pinot Noir i Sauvignon Blanc imaju veći stepen kiselosti, te se odlično slažu s ribom, paradajzom, kao i sa nešto masnijim jelima. Uz masnija jela je naročito poželjno servirati nešto kiselije vino kako bi se očistilo nepce za dezert ili sledeći obrok. Uz slana jela, savršen balans ćete postići serviranjem slatkog ili poluslatkog vina poput rizlinga, muskata, šampanjca i šardonea. Ako baš imate poteškoća s odabirom i pogađanjem tačne note jela, siguran izbor su penušava vina i roze. 

Preporuke za serviranje

Kako biste impresionirali svoje goste, možete odabrati vina iz poznatih regija. Somelijerska je preporuka da se vino iz određene regije uparuje sa jelom iz iste regije. Ako servirate italijansku pastu, preporuka je da poslužite vino sa istog podneblja, kako biste zaokružili sve ukuse adekvatno. Mediteranska vina će sjajno ići uz zakusku sa Prima Grissinama s ukusom paradajza, bosiljka i maslinovog ulja. 
Jedna od poslednjih stavki na koju vam skrećemo pažnju jeste temperatura. Nema opšteg pravila za sva vina, jer svako zahteva specifičnu temperaturu koja će istaći njegove najbolje strane. Skupo i kvalitetno vino servirano na pogrešnoj temperaturi može izgubiti punoću svog ukusa. Niska temperatura naglašava taninin, a visoka temperatura naglašava ukus samog alkohola. Bela vina se služe na temperaturama od 8 do 14°C, a crvena vina na temperaturi do 18, odnosno 20°C. 

I na kraju, kako biste se pokazali kao pravi poznavalac, setite se da odaberete adekvatne čaše, kao i da ih prilikom ispijanja uvek držite za nožicu, kako ne biste dlanom ugrejali vino u samoj čaši. Sada kad ste naučili sve somelijerske trikove, preostaje samo da uživate u večeri i svome društvu, uz omiljene Prima Grissine. Prijatno!