Kako piti više vode - 5 trikova koji će vam pomoći u stvaranju ove zdrave navike
Oko 60 procenata našeg tela čini - voda! Neka univerzalna preporuka je da odrasla osoba unosi oko 2-3 litre vode dnevno. Ipak, količina vode koju treba da konzumiramo tokom dana zavisi od naše visine i težine, od toga da li se bavimo nekom fizičkom aktivnošću, i raznih drugih faktora. Međutim, mnogi od nas nemaju naviku da redovno piju vodu. Žeđ često ni ne osetimo tokom dana. Pokušajte da primenite neki od ovih zanimljivih saveta kako biste podstakli sebe i unosili više tečnosti.


1. Uključite vodu u svoju dnevnu rutinu


Ako već imate dobru jutarnju i večernju rutinu, upotpunite ih tako što ćete ispijanje vode učiniti delom tih malih jutarnjih i večernjih rituala. Čim ustanete, popijte čašu vode. Pred spavanje, popijte čašu vode. Ovo može biti jednostavan način da u svoj dan ,,ušunjate’’ dodatak tečnosti koji vam fali. Ako vam je teško da se setite da pijete vodu, držite čašu vode na vidljivom mestu. To može biti na vašem noćnom stočiću, tako da će vam uvek biti vidljiva, čim ustanete ili pre nego što krenete na spavanje. 


2. Nosite flašicu vode svuda sa sobom


Steknite naviku da nosite vodu sa sobom. Ukoliko radite kancelarijski posao, lako se može desiti da zaboravite da pijete vodu. Može proći gotovo čitav dan, a da se ne setite da unesete dovoljno tečnosti. To može uzrokovati manjak koncentracije, razražljivost i iscpljenost. Ako vam flašica vode bude stajala na radnom stolu, veće su šanse da ćete se setiti da povremeno popijete vode. Ako želite, možete biti i ekološki svesni i kupiti jednu flašicu koju možete uvek napuniti vodom, ne morate iznova uzimati kupovnu vodu. Ovako ćete kao pojedinac ostavljati manje plastičnog otpada. Pritom, možete naći preslatke flašice različitih boja, printova i dizajna. Na internetu postoji mnoštvo online prodavnica gde možete naći flašicu, čašu za poneti sa ili bez slamčice, kao i termose, gde vaša voda uvek može ostati sveža i hladna, samim tim i prijatnija za piće. Neka vas ne mrzi da ponesete flašicu vode kad god idete negde van kuće. Ako vam je i ovo teško, možete na bočici označiti različito vreme i postaviti sebi male ciljeve kolliko vode da popijete u određenom periodu. Vremenom ćete postati svesniji svoje žeđi, ili makar toga da vodu imate uvek sa sobom i unos tečnosti postaće navika koju nije teško održavati!


3. Instalirajte aplikaciju koja će pratiti vaš unos vode i podsećati vas da je pijete


Možda ne volite da nosite vodu sa sobom, to vam predstavlja opterećenje ili vam prosto nije dovoljno da bi vas podsetilo da je pijete - u tom slučaju, aplikacija na mobilnom telefonu koja će vas podsećati da pijete vodu može biti pravo rešenje za vas. U moru novih aplikacija, možete izabrati neku koja će odgovarati baš vama i vašim potrebama. Većina aplikacija na osnovu podataka o vašoj težini, visini i načinu života, izračunaju koliko iznosi vaša dnevna potreba unosa tečnosti. Neke od aplikacija koje se najčešće instaliraju sa ovom svrhom su Aloe Bud Self Care, Plant Nanny, My Water Balance, Drink Water Reminder, Aqualert, i mnoge druge. Još jedan način, prilično jednostavan, je da na svom telefonu napravite male podsetnike. Na primer, namestite tajmere koji će više puta tokom dana zvoniti, podsećajući vas da pijete vodu. Ovakav način je možda previše za nekoga, ali ništa vas neće bolje naterati da popijete vode kao telefon koji više puta dnevno zvoni melodijom jutarnjog alarma, podsećajući vas na ovu malu, ali značajnu naviku! 


4. "Začinite" unos tečnosti


Mnogo ljudi tvrdi da ne vole da piju vodu jer nema nikakav ukus. Činjenica je će vam unos tečnosti biti malo lakši ukoliko ukus vode učinite zanimljivijim i drugačijim. Pojedino voće ili krastavac mogu dati vodi određenu količinu šećera i ukus, bez dodatka veštačkog šećera i veštačkih aroma. Zaledite komadiće limuna i maline ili mirisnog bilja i đumbira u kockicama leda i dodajte ih u vodu koju pijete tokom dana. Ako vam nedostaje gaziranost sokova, probajte da pijete mineralnu vodu ili soda vodu. Takođe, male stvari poput omiljene čaše ili šolje je jednostavan, ali efkasan trik. Možda vam je zabavno da pijete iz slamčice? Zašto da ne? Ali, budite ekološki obazriviji i probajte da koristite metalnu slamčicu umesto plastičnih, jednokratnih. Unos tečnosti slamčicom je zabavno i često ćete popiti mnogo više nego što ste mislili da možete! 


5. Jedite namirnice bogate vodom


Naravno, nije moguće da samo konzumiranje namirnica koje su bogate vodom bude dovoljno da ispuni vaše dnevne potrebe unosa tečnosti. Međutim, može pomoći, a pritom je izuzetno zdravo. Namirnice koje su veoma bogate vodom su krastavac, tikvice, zelena salata, celer, rotkvice, paradajz, paprike, spanać, karfiol, lubenica, jagode, grejpfrut, kajsije, trešnje, grožđe… Sa dolaskom proleća i leta, stiže sve više ovih svežih namirnica. Iskoristite priliku i obogatite svoju ishranu voćem i povrćem koji imaju visok procenat vode u svom sastavu. Ovo je jednostavan,zdrav i ukusan način da konzumirate više tečnosti!