Predlog za prolećne izlete po Srbiji
Zašto ne biste iskoristili prolećne dane i odmorili se negde daleko od gradske gužve? Ništa vas neće oporaviti psihički kao boravak u prirodi, kvalitetan san i svež vazduh. Predložili smo po jednu lokaciju za svakoga, bilo da volite divlje planinske predele, opuštanje u banji i spa centru, ili obilazak istorijskih znamenitosti, koje su pritom u prirodi! Nadamo se da ćete uživati u posetiti nekom od predloženih mesta. :)


Planina Golija - uživanje u divljoj prirodi i planinskom vazduhu


Predeo Golije je veoma jedinstven, zbog čega ga je UNESCO stavio pod svoju zaštitu. Zbog očuvanog prirodnog bogatstva i brojnih kulturno-istorijskih znamenitosti, mnogi Goliju opisuju kao najlepšu planinu Srbije. Ova planina nalazi se na između reke Ibar, Moravice i srednjeg toka Studenice. Goliju često upoređuju sa susednim Kopaonikom, koji čini završni deo ove regije, međutim, Golija zauzima dva puta veće prostranstvo od Kopaonika. Najviša tačka je 1834 metara visok vrh, Jankov kamen, sa kog se pruža veličanstven pogled na čitav Starovlaški region – na Prokletije, Komovo, Kopaonik, Zlatar… 


Poseban doživljaj predstavlja poseta Dajičkog, Tičar i Košaninovog jezera, koja se nalaze u divljini i područjima sasvim netaknute prirode Golije. Staze ove planine su dobro obeležene i lake za hodanje, tako da svi koji vole šetnje i planinarenje, imaće priliku da uživaju u prirodi ove planine i njenim izazovima, ukoliko se odlučite da osvojite njene visine. Što se tiče smeštaja, postoji veliki broj apartmana, brvnara i kućica za iznajmljivanje. Ukoliko volite planinske predele i netaknutu prirodu, Golija je idealno mesto za vas. Pronađite autentična domaćinstva koja ponosno čuvaju staru srpsku tradiciju i gostoprimstvo. Hodajte stopama kraljeva dinastije Nemanjića, posetite velelepne manastire Studenicu i Mileševu i uživajte u domaćim specijalitetima ovog kraja. 


Ovčar banja - lekovite vode i spa centar


Ovčar banja nalazi se na 17 kilometara udaljenosti od Čačka, u Ovčarsko-Kablarskoj klisuri i podnožju Zapadne Morave. Ovčarsko – Kablarska klisura dubine je 700 m i ukras je ove banje koji treba videti i doživeti. Postoje razni arheološki dokazi da su termalni izvori na ovom području korišćeni tokom praistorije, u rimskom dobu, ali i u periodu vladavine Otomanskog carstva na ovim prostorima. 


Izvora termalne vode u Ovčar Banji ima više, a svi izviru iz krečnjaka i njihova temperatura se kreće između 36 i 38 ̊ C. Termomineralne vode Ovčar Banje su lekovite i koriste se u raznim terapijama lečenja reume, artroze i različitih preloma. Pored lečilišta, Ovčar banja ima spa i wellness centre u kojima ćete uživati i gde ćete se opustiti. Smeštaj je dostupan u hotelu „Kablar“, konačištu „Dom“, i manastirskim konacima. Posetiocima je na raspolaganju i nekoliko vila i privatnih apartmana. Hotel „Kablar“ je ujedno i wellness centar, sa uslugama spa tretmana, hidroterapija i različitih vrsta masaža. Ovčar banja može biti idealna lokacija ukoliko želite beg od stvarnosti, da uživate u spa tretmanima, raskošnoj prirodi i kvalitetnom vazduhu!


Topola, Oplenac - svedok srpske istorije


Ako ste raspoloženi za posete istorijskim znamenitostima, koje su pritom u prirodi, onda je Oplenac pravo mesto za vas. Nalazi se u srcu Šumadije, nadomak Topole. Ovo mesto čuva tradiciju i kulturu srpskog naroda. Raskošnoj prirodi i zemljištu, raznovrsnoj fauni i povoljnoj klimi ovog predela, nije mogao da odoli ni Đorđe Petrović-Karađorđe, kada se 1762. godine doselio u podnožje Oplenca. Jedna od znamenitosti koje krase Oplenac je crkva Svetog Đorđa, veličanstvena petokupolna građevina, čija se unutrašnjost sastoji od više od 40 miliona raznobojnih staklenih kockica, koji čine neverovatne mozaike. U crkvi se nalaze sarkofazi kralja Petra I i Karađorđa Petrovića, a pod crkvom je izgrađena i kripta, u kojoj je sahranjeno 17 članova ove slavne srpske kraljevske porodice. Na samo par metara od crkve Svetog Đorđa, nalazi se kuća kralja Petra I, koja je danas pretvorena u izložbeni prostor. Dostupni za razgledanje su lični predmeti, dokumenata i slike dinastije Karađorđević. U blizini se nalaze crkva Presvete Bogorodice, kao i Karađorđev konak sa kulom, koji su takođe dostupni za posete. 


O bogatom zemljištu i pogodnoj klimi Oplenca, govore i poznati Oplenački vinogradi i kvalitetna vina. Zahvaljujući svojoj bogatoj kulturi, istoriji, i očuvanoj prirodi, ovo mesto je jedinstvena lokacija za odmor i rekreaciju. U blizini se nalaze i pećina risovača i planina Bukulja. Ukoliko planirate boravak duži od jednog dana, preporuka je hotel Stari Oplenac, ali danas su, naravno, dostupni i apartmani i privatni smeštaji, čije različite ponude možete pronaći na internetu.