"Self-care day" - zašto je važno da imate dan samo za sebe
Iako je svima poznato da je briga o sebi neizostavan deo kako bismo se uvek osećale dobro u svojoj koži, često se to pretvori u "ipak mogu to i sutra da uradim". U moru obaveza i svakodnevnih stresova, zaboravimo da brinemo o sebi redovno, ili smo prosto previše umorne da bi se posvetile sebi u potpunosti. Briga o sebi ne obuhvata samo brigu o fizičkom izgledu, ali posebno je važno da se posvetimo svom mentalnom stanju. Važno je voditi računa o psihi i tome kako se osećamo. Pročitajte naše predloge o tome šta možete preduzeti kako biste se osećale rasterećenije, opuštenije, ali svežije i spremne na sve izazove svakog dana.


Izdvojte jedan "pamper day" za sebe

"Pamper day" je postao je jako popularan i sve češće se preporučuje kao "stress relief". Neka ovo bude dan kada ćete zaboraviti na sav stres oko sebe. Ako ste u prilici, idite u spa centar i prepustite se čarima saune i masaža. :)


Sa druge strane, neke od ovih stvari možete i same da uradite kod kuće. Znate i same o čemu govorimo - sitnice poput depilacije, manikira, pedikira, odlazak kod frizera - sve su ovo rituali koje uzimamo zdravo za gotovo, ali skoro svakome čine da se oseća daleko bolje u svojoj koži. Kupanje je svakako deo svakodnevne rutine, ali tokom ovog, samo vašeg dana, zašto ne biste priuštili sebi jednu dugu kupku? Kupke sa posebnim, eteričnim uljima mogu uticati pozitivno na vas i vaše mentalno stanje. Mešavina eteričnih ulja od lavande i grejpfruta vas mogu opustiti, ali i podići nivo energije. 

Maska na licu, omiljena knjiga i kafa, ima li šta lepše? Opustite se i posvetite vreme sebi. Izgledaćete lepše, to sigurno, ali osećaćete se drugačije i srećnije, a to je i poenta brige o sebi, zar ne? :)


Sređivanje ormara ili "decluttering"

Ovo je prava prolećna aktivnost! Iskoristite priliku da sredite svoj ormar, izbacite odeću koja vam nije potrebna ili vam se više ne dopada. Skupite svu svoju odeću na jednom mestu i spremite se za celodnevnu akciju! :) Sećate li se scene iz filma "Sex&The City", kada glavna junjakinja pozove prijateljice da joj pomognu da sredi svoju veliku kolekciju odeće? Zašto ne biste učinile isto? Pozovite najbliže drugarice, napravite ukusnu zakusku sa Prima štapićima i zabavite se. 


Podelite odeću u dve kategorije: onu koju ćete zadržati i onu koju ćete pokloniti nekome, ili donirati. Donaciju odnesite u prihvatilišta ili sigurnu kuću za žene. Nekome će vaše malo značiti mnogo, a sigurne smo da ćete se osećati mnogo bolje što ste nekome pomogle. :)


Provedite vreme napolju

Provođenje vremena vani može vam pomoći da smanjite stres, snizite krvni pritisak i budite svesniji lepote oko sebe. Čak i kratak boravak u prirodi može imati benefite na vaše mentalno stanje. 


Zastanite, udahnite svež vazduh, oslušnite prirodu i sebe. Popijte kafu sami, u svom omiljenom kafeu. Uživajte u svakom gutljaju, budite zahvalni na onome što imate. Podsetite sebe na sve dobre stvari koje imate u životu. Fokusiranje na ono što imamo, više nego na ono što nemamo, može nam pomoći da shvatimo koliko smo zapravo srećni. Život čine sitnice, na koje često ne obraćamo pažnju! 


Ne zaboravite fizičku aktivnost

Ovo može je savet koji ste čuli mnogo puta, ali činjenica je da samo 30 minuta fizičke aktivnosti dnevno pozitivno utiče na vaše mentalno i fizičko stanje. Krećite se onako kako vi volite, a ne onako kako nalažu trendovi. Umesto trčanja, dovoljno je i brzo hodanje ili šetnja. Ne morate ići u teretanu, dovoljno je da uradite lagane vežbe kod kuće. Joga za početnike ili pilates vežbe će vas neverovatno opustiti, a pritom ćete se dobro oznojiti. Ukoliko vam više prija nešto energičnije i brže, zašto ne biste krenuli na ples? 


Ako pak, želite da ostanete kod kuće, setite se onog osećaja kada ste kao male igrale i pevale uz omiljenu pesmu pred ogledalom. Oživite taj osećaj slobode i radosti, pustite glasno omiljenu muziku i igrajte! Verujemo da će napetost nestati već posle prve pesme. :)


Isključite se

Ovog dana, zaboravite da postoji internet. Virtuelni trendovi i društvene mreže čine da se međusobno upoređujemo sa drugima. Detoks od tehnologije, makar na taj jedan dan, učiniće da se osećate bolje i da se setite svih svojih vrlina - bez komparacije sa ljudima sa interneta. Fokusirajte se samo na sebe i dobre stvari koje vi posedujete.


Standardi koje postavlja virtuelno društvo nisu "najzdraviji". Umesto što "prelistavate" Instagram pred spavanje, čitajte knjigu, pogledajte neki dobar film, ili samo uživajte u svom društvu. Ponekad je potrebno da provedemo vreme sami sa sobom!


Pismo od mene, za mene! - "Letter to my future self" :) 

Trenuci koje provedete sami mogu vam pomoći da razmislite o najboljim načinima za kretanje napred u životu. Sedite i napišite na papir šta želite za sebe. Napišite svaki mali i veći cilj koji želite da ostvarite, svaki san, zabeležite svako mesto koje želite da posetite. Jednostavno, napišite pismo sebi o tome šta sve želite da postignete do kraja godine! 


Ovo je dobar način da raspodelite prioritete u životu, da same sebi date potporu u svim svojim željama i zamislima. Na taj način, vodite brigu o psihičkom zdravlju. Lakše je kada raspodelite i fokusirate se na jedno po jedno, redom. Ovo vam može pomoći i više nego što mislite - zamislite taj osećaj zadovoljstva kada sa svoje liste precrtavate svaki cilj koji postignete? :)