Uredite vašu terasu šarmantnim svetlosnim šarama

Znate onaj momenat kada posle dugog dana konačno stignete u svoj stan, obučete udobnu garderobu, sipate čašu omiljenog pića, zgrabite činiju grickalica i udobno se smestite na balkon ili terasu. Ima nešto jako izazovno i opuštajuće u tih nekoliko kvadrata doma koje vezujemo za opuštanje, uživanje i druženje sa dragim ljudima. Zbog toga nas ni ne čudi što je upravo uređenje terase trend koji je sve popularniji među enterijeristima ali i svim ostalim ljubiteljima uređenja doma. Delimo sa vama kako da uz malo vremena, starih limenki i kreativnosti napravite posebnu atmosferu na svojoj terasi.

U nekoliko koraka stare limenke postaju fenjeri raznih šara

Uvek razmislite pre nego što se odlučite da bacite nešto - uz malo kreativnosti takvim stvarima možete podariti potpuno nov izgled. Upravo takva je ideja redizajniranja upotrebljenih limenki. U samo nekoliko koraka zidovi vaše terase mogu biti osvetljeni predivnim vizurama o kojima ste do sada maštali. Potrebno vam je malo slobodnog vremena i strpljenja, a rezultati će vas sigurno oduševiti! 

Materijal koji vam je potreban:

  • Nekoliko praznih limenki
  • Pirinač/pesak i obična voda
  • Čekić
  • Ekseri
  • Nekoliko akrilnih boja u spreju, po vašem izboru
  • Olovka i papir (preporučljiv papir za pečenje)
  • Dodatne ukrasne trake i predmeti, po sopstvenom izboru
  • Opcionalno: bušilica i drvene letvice
  • I naravno, nekoliko sveća

Za početak potrebno je da očistite limenke od svih nalepnica i neravnina, a to predlažemo da uradite ispod mlake vode.


Kada ih dobro očistite potrebno je zamrznuti limenke, kako ih ne biste deformisali ili oštetili prilikom graviranja različitih šara. Ovaj postupak je jednostavan, neophodno je da ¾ zapremine limenke napunite pirinčem ili peskom, a potom dodate vodu kako biste napunili limenku. 


Kada ste ovo uradili, ostavite limenke u zamrzivaču najmanje 6 sati, kako bi bile spremne za graviranje šara.

Nema pravila koje ćete šare kreirati. Sve je do vaše kreativnosti, a ukoliko budete imali problema, nije loše da uključite i svoje ukućane. Ovo bi bila idealna popodnevna zabava za čitavu porodicu. Nacrtajte na odabranom papiru šaru i potom prilepite za zamrznutu limenku. Prateći šare napravite rupice pomoću čekića i eksera. 


Predlažemo što jednostavnije šare, jer će svetlost sveće napraviti magiju čak i pomoću malog broja rupica. Ne ustručavajte se da napravite viseće fenjere, jer sve što je dodatno potrebno jeste nekoliko rupica kroz koje ćete provući konopac, ili lanac, pomoću kog ćete moći da uživate u “lebdećim” šarama.

Ni poslednji korak nije težak, odaberite nekoliko akrilnih boja u spreju i ofarbajte sprejom unutrašnjost i spoljašnjost limenke, nakon izgraviranih šara. 


Potom, ukoliko želite, dodajte malo peska na dno limenke i postavite sveću.

Mi vam predlažemo da to vaše malo umetničko delo uparite sa sitnim spoljnim sijalicama kako biste postigli dodatni efekat. Malo letnje magije i vaši najmiliji će uživati u svom novom kućnom ambijentu!

Za koje šare ste se vi odlučili? Izvor: https://www.wikihow.com/Make-Garden-Lanterns-from-Old-Tin-Cans