Put kikirikija do Prime
Znate one ljude čijih priča ne možete da se zasitite? Oni su harizmatični, prepoznajete kod njih veliko iskustvo, kao da su živeli sto života i radili sto poslova, a onda su na momente toliko pristupačni sve dok vas ne iznenade (čitajte - oduševe) nekom informacijom o sebi koju niste ni pretpostavljali. Kada bi kikiriki imao karakter, on bi bio ovaj harizmatični pustolov od čijih priča ostajete bez daha!

Taman kada pomislimo da ga znamo, on nas iznenadi. Da li ste znali da kikiriki pozitivno utiče na zdravlje srca i krvnih sudova? Zapravo je veoma bogat nezasićenim masnim kiselinama koje su dobre za naš organizam jer snižavaju rizik od razvoja bolesti srca. Dovoljno je samo nekoliko puta nedeljno da pojedete dvadesetak grama kikirikija kako biste se osetili mnogo bolje. U Primi, fil od čistog i kremastog kikirikija čini skoro trećinu štapića, a pakovanja dolaze u tri varijante od 45g, 100g i 230g kako biste mogli da ga povedete gde god da se zaputite. Pa krenimo na avanturu oko sveta!

Ova hranjiva biljka ne zna za granice između država i možete je pronaći u raznim kuhinjama širom sveta. Spremite se za avanturu jer ćemo sad ispratiti njen put do kesice Prima štapića. 


Naše upoznavanje sa kikirikijem je počelo pre nekoliko hiljada godina. Kod Inka pronalazimo prve tragove upotrebe ova čudesne biljke i to u ritualne svrhe. U međuvremenu, domorodačka plemena Brazila, su pravila mističan napitak od mlevenog kikirikija. Zanimljivo je da su verovali da ovaj eliksir daje veliku količinu moći onome ko ga popije, a kako i ne bi kada je kikiriki pasta zaista magična. Proteini, vlakna, gvožđe, kao i vitamini E i K, čine moćnu kombinaciju sastojaka koja se retko pronalazi u prirodi.


Ubrzaćemo nekoliko vekova kada se kikirki uzgaja sve do severa Meksika. Ovde ga otkrivaju radoznali Španci pri istraživanju novog sveta - tako kikirki dolazi u Španiju, odakle se nastavlja da putuje i da upoznaje Aziju i Afriku. I dan danas ga u vrelim Afričkim zemljama mrve i stavljaju poput začina u razna jela. Neizostavni sastojak je mnogih soseva, gulaša, pa čak i čorbica i supa. Kremasti kikiriki uz džem je glavni sastojak omiljenog sendviča miliona dece, koji zbog visokog sadržaja proteina pomaže pravilnom razvoju (mada ukus ove fantastične namirnice je dovoljan razlog za popularnost, čak i kod probirljivaca).

Danas znamo da u kikirikiju možemo pronaći oleinsku kiselinu, koja ulazi u sastav zdravih masti koje se mogu pronaći u maslinovom ulju i zdravoj Mediteranskoj kuhinji. Primera radi, pečeni kikiriki se po količini antioksidanasa može uporediti sa kupinama i maslinama. 


Naša avantura se nastavlja i polako dolazimo do našeg Balkana, gde kikiriki konzumiramo u svim oblicima, ali najviše u vidu omiljenih Prima grisina. Baš zato što znamo da nemiran duh ne može da bude savršen spoj sa bilo kim, došli smo do neodoljivog spoja Prime i kikirikija. Pomislićete “pa dobro, ali to je već poznato zar ne?” Ono što ne znate je da kada vas ovakav nemiran duh zavoli, vaše prijateljstvo može da bude samo snažnije i jače. Sa čak 28% kikiriki paste, nova poboljšana receptura će vam dati energiju da krenete u stvaranje svojih pustolovina širom sveta. I naravno, ne zaboravite da gde god da vas put nanese, povedete svog kikiriki saputnika od kako bi vam put bio još lepši.